Szemüveges vagyok, hogyan sminkeljem magam?

A szép szemüveg tulajdonképpen egy divatos kiegészítő a nők körében. Azonban egy kicsit nehezebb dolguk van a sminkelés terén. Sok nő, aki szemüveget és kontaktlencsét visel, ismeri a problémát. Nem csak a szemüvegkeretet kell figyelembe venni, hanem a lencse vastagságát is. Hogyan tudjuk kezelni ezeket a problémákat?
A választ, interjú vendégünk, Hetényi Renáta, zalaegerszegi kozmetikus, szempilla stylist és sminkes adja.


1. Reni, ha szemüveges egy hölgy, mi az első, amire oda kell figyelnie a sminkelésnél?

Ha valaki szemüveges, akkor a sminkelésnél az első, amit figyelembe kell venni, hogy rövid- vagy távollátók vagyunk-e. A "-"-os dioptria ugyanis kicsinyíti a szemünket, szűkíti az arcunkat, míg a "+"-os nagyítja a szemet

2. A szemöldököt, mennyire kell hangsúlyozni?
Igen, ez egy jó kérdés! A szemöldököt, ha valaki szemüveget hord, nem ajánlom hangsúlyozni, mert a kerettel együtt túl erős hatást kelt. Használjunk inkább egy világos-, vagy középbarna árnyalatot.3.

3.Hogyan nem lesz alapozós a szemüvegkeret?
A szemüveget viselők biztosan tudják, hogy a keret, ahol érintkezik az orcával, és az orrnyeregnél, ott mindig alapozós marad. Azt tudom erre ajánlani, hogy kenjünk fel egy kis primert ezekre a részekre is, majd jöhet a korrektor és az alapozó, végül a púder. Ez lefixálja az alapozót. Természetesen a szem alá világos, az orrnyereghez a bőr árnyalatunkkal azonos színűt vigyünk fel.

4. Nem mindegy, hogy közel- vagy távollátó lencsét használ egy hölgy, hiszen míg az egyik nagyítja, a másik kisebbnek mutatja a szemeket. Mit tehetünk ez esetben?
Ez a kedvenc kérdésem! Főleg, hogy az én szemüvegem is nagyon "-"-os.
Ha a szemünk "-"-os dioptriájú, akkor a szemüveg sajnos kisebbnek mutatja, így arra kell törekedni, hogy sminkeléskor nagyobbá, nyitottabbá tegyük. A legfontosabb, hogy kerülni kell a sötét szemhéjfestéket és a vastag tusvonalat. Válasszunk világos és csillogó színeket: rózsaszínt, bézst, világosszürkét, világosbarnát, mályvát.
A szem belső sarkába vigyük fel a legvilágosabb színű festéket, a közepétől egy kicsit sötétebbet, majd a külső sarok felé a legsötétebbet.
A vízvonalon a fehér vagy bézs szemceruzát ajánlom! Így a szem nemcsak nagyobbnak, de frissebbnek fog tűnni. Ha fekete színt használunk a vízvonalon, az össze fogja nyomni a szemet. A szem körbe kontúrozását feketével pedig végképp felejtsük el!
Ha "+"-os szemüveget hordunk, akkor a közellátó lencsék felnagyítják a tekintetet. Ezzel nem is lenne baj, ám ilyenkor a szemüveg az apró bőrhibákat és ráncokat is kiemeli. Ráadásul, ha közelre fókuszálsz nehezebb, ez a sminkelést is bonyolítja. (Bár szerintem ez ugyanígy igaz az előző esetre is.)
Szóval itt az elsődleges cél a tekintet szűkítése, a szem kicsinyítése. A távollátó hölgyek használjanak sötét, matt szemhéjfestéket, pl. zöld, szürke, barna. Ilyen esetben kerülendő a selyemfényes, csillogó szemhéjfesték.
A szemhéjfestéket a szem belső sarka felől a külső felé vigye fel, anélkül, hogy az túlmenne a szemhéj határvonalán. A szemhéjtus vagy a ceruza használata szintén szépen hangsúlyozza a tekintetet. Ezáltal a szem is kisebbnek fog tűnni. Nagyon precíznek kell lenni, mert a szemüvege nagyító hatása a smink hibáit még inkább felnagyítja.

5. Mit ajánlasz a sötét keretek, illetve a világosabb társai viselésénél?
Én nem tennék ajánlást, hogy ki, hogy sminkelje magát, ha sötét, vagy világos kerete van. Szerintem fontosabb az, ha az előző opcióra oda figyelünk. Viszont, ami nekem tetszik, azt szívesen megosztom az olvasókkal.
Az egyik kedvenc kombinációm, ha sötét, fekete szemüvegkerethez, egy szép tusvonal - vörös rúzs smink párosul. Azt, imádom! :)
Az arany színű kerethez pedig a nude sminket részesítem előnyben, bézs, pezsgő, púder árnyalatokkal.

Köszönjük szépen Reninek a tanácsokat! Ha valakinek még több kérdése lenne, írjon bizalommal GIOSZEPSEGSZALON@GMAIL.COM e-mail címre, vagy látogasson el zalaegerszegi szalonjába, a Gio Szépségszalonba!

Szemüvegkeret választásban pedig, keresse fel a Trend Optika Csoportot üzleteit, ahol biztosan megtalálja az arcához megfelelőt! 

Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése