Semmi pánik, csak szemüveges leszel!

Semmi pánik, csak szemüveges leszel!
Hajlamosak vagyunk nem foglalkozni, elodázni problémáinkat, ilyen lehet például a látásunk is.

Nincs szemüvegem, de voltam látásvizsgálaton és a vizsgáló azt állapította meg, hogy szükségem lenne szemüvegre, viszont úgy érzem jól látok, meg amúgy is azt hallottam, hogy a szemüveg hosszú távon rontja a látásomat!”
De, ha jobban belegondolok, lehet, mégiscsak élesebben látnék szemüveggel…

Ha hunyorítasz, a nap végére jobban elfáradsz a munka miatt, egyre távolabb helyezed az olvasnivalót, és az esti vezetésnél is rosszabbul látsz. Gyakran fáj a fejed, és rendszerint eres, vörös a szemed.
Ilyenkor, mindenképp érdemes elgondolkozni a szemüveg elkészíttetésén.
Korrekciós szempontból a lehetőségek széles tárháza áll a rendelkezésedre (távoli, olvasó, munkalencse, kontaktlencse, multifokális kontaktlencse stb.).

Hogy miért fontos, hogy a lehető legélesebb képet kapjuk a bennünket körülvevő világról?
A külvilág információinak kb. 80%-a látásunkon keresztül érkezik a központi idegrendszerbe. Gondoljunk a vezetésre, reakcióidőnket, vajon mennyiben befolyásolhatja látásunk? Gondoljunk a mindennapos munkavégzésre, mennyivel könnyebb úgy dolgozni, ha a látás nem jelent plusz terhet közben? Lehet, hogy a nap végére nem lennénk annyira kimerültek, kevésbé lennénk stresszesek?

                                                                 


A szemüveg hosszú távon rontja a látásomat? Örökös és megunhatatlan kérdés…
A látásunk romlását rengeteg minden befolyásolhatja, akár hordunk szemüveget, akár nem. Sokszor a szemüveget hibáztatjuk ezért.
Az egyik legalapvetőbb látást befolyásoló tényező a presbyopia (öregszeműség), mely típusosan 40 év felett jelentkezik. Ez egy természetes öregedési folyamat, melynek eredménye, hogy egyre nehezebb az apró betűk olvasása, ezért próbáljuk távolabb tartani az olvasandó szöveget, majd egy idő után szinte minden közeli távolságra homályosan látunk.
A szemüveg jól működik, egy ideig, majd megint azon kapjuk magunkat, hogy szemünk romlik, és megint nem látjuk az apróbetűs részt, akárcsak egy pár évvel ezelőtt.
A leírt tünetek hátterében nem a rossz szemüveg áll, történéseknek nincs köze a szemüveghez. Amit észlelsz, az egy természetes és normális fiziológiás öregedési folyamat, a presbyopia.
Ahogyan az arcunk is ráncosabb lesz, a bőr tónusvesztése végett, úgy a szemlencse is veszít rugalmasságából. Ennek eredménye, hogy a közeli tárgyak fókuszálásakor, szemlencsénk nem tudja a szükséges domború formáját felvenni, törőerejét megfelelően változtatni.
Egy másik gyakori fénytörési hiba a myopia (rövidlátás), mely szintén gyakran progrediál gyerekkortól – felnőttkorig, akár hordunk a szemüveget akár nem. Sőt több tanulmányban bizonyították, hogy a progresszió rosszabb szemüveg hordása nélkül gyermekeknél. Gyerekkorban a korrigálatlan fénytörési hibák egyéb más problémákhoz is vezethetnek! Így ilyenkor sem szabad a szemüvegre fogni a romló látást.
Tehát ha még nem volt szemüveged, de úgy érzed látásod már nem az igazi, netalán szakember vizsgált és ajánlotta a szemüveg elkészíttetését, ne gondolkozz sokat, csináltasd meg, csak jót tehetsz magadnak vele!
                                                                  


Összegezzük tehát az első szemüveg előnyeit:

  • élesebben fogsz látni
  • nem kell többé hunyorognod, szemeidet erőltetned, ahhoz, hogy tisztán láss
  • látásból eredő stressz meg fog szűnni
  • megfelelő felületkezeléssel ellátott szemüveglencsével az UV ellen és akár a LED-es kijelzők káros hatásaival szemben is védheted szemeidet
  • csinosabb, sármosabb leszelA Trend Optika Csoport üzletei készséggel állnak rendelkezésedre, hogy te is megtaláld a hozzád illő, első szemüvegedet!


Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése