Homályos látás és ami mögötte van

Homályosan látsz távolra? Napi több órát ülsz számítógép előtt, a délutáni órákra elfáradsz, nehezen koncentrálsz?
Panaszaidat akár egy jó szemvizsgálat és precízen elkészített szemüveg is orvosolhatja! Molnár Dáviddal a Trend Optika diplomás optometrista kontaktológusával jártunk a probléma végére.


Rövidlátás vagy myopia

A homályos látás mögött legtöbb esetben fénytörési hiba áll, mely lehet rövidlátás (myopia), melynek egyik tünete, hogy távolba nézéskor a tárgyak homályosak, hunyorítással, a látásélesség viszont javul. Myopia esetén a szembe érkező fénysugarak a retina előtt egyesülnek képponttá, amit (-) dioptriás szemüveg vagy kontaktlencse viselése oldhatunk meg.

Távollátás vagy hypermetropia

Távollátás (hypermetropia) esetén szintén a homályos látás a tünet, legfőképp a közeli tárgyak nézésekor, melyet ugyancsak hunyorítással csökkenthetünk.
A korrigálatlan fénytörési hibát kísérheti fejfájás, melyet a szem folyamatos erőltetése okoz, hamarabb elfáradunk. A homályos látás felléphet a hirtelen fókuszváltásokkor is, pl. ha távolból hirtelen nézünk egy közeli pontra (számítógép monitor).
Távollátás esetén a látott kép nem a retinára, az éleslátás helyére képződik le, hanem a retina mögé, melyet (+) dioptriával könnyen orvosolhatunk, egy jól elvégzett látásvizsgálat után felírt szemüveg, vagy kontaktlencse segítségével.

Asztigmia

Szintén gyakori fénytörési hiba az asztigmia, mely mértékétől függően torz, szellemképes képet ad akár közeli, akár távoli tárgyak nézésekor. Az asztigmiát legtöbb esetben a szaruhártya szabálytalan, nem gömbölyű formája eredményezi, pl. vízszintes irányban domborúbb, míg függőleges irányban laposabb szaruhártyánk vagy szemlencsénk. Cylinderes kontaklencse, szemüveglencse javasolt ilyenkor.


Állandó tanácsunk, hogy évente egyszer, még ha teljesen panaszmentesek vagytok akkor is, érdemes elmenni egy szemészeti szűrésre. Üzleteinkben modern eszközparkkal, szakképzett orvosokkal és diplomás optometrista kontaktológusokkal várunk Titeket.

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése