Minden, amit a látásvizsgálatról tudni akartál

Évente egyszer mindenképp ajánlott elmenni látásvizsgálatra, még akkor is, ha nincs semmilyen érzékelhető probléma, mert ezen az egyszerű vizsgálaton több olyan betegségre is fény derülhet, ami később viszont komoly problémákat okozhat.

A Trend Optika optometristái segítségével összeállítottuk Nektek, hogy milyen lépésekből is áll egy szemvizsgálat. A cikk végére biztos nem marad titok előttetek. ;)

Látásvizsgálat a Trend Optika di Modában


1. Beszélgetünk!

Így van, nem ugrunk neki rögtön a “szemednek”. Először alaposan felmérjük a problémát, pl. hogy homályos-e a látásod, tapasztaltál-e kettőslátást, szúró égő érzést stb., de a gyakori fejfájás is látásproblémára utaló jel lehet.

Fontos, hogy felmérjük azokat a betegségeket is, amik hatással lehetnek a látásra. Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zöldhályog, a szürkehályog stb.. Ezek mind-mind olyan kérdések, amiket még a látásvizsgálat előtt le kell tisztáznunk.

2. Számítógépes szemvizsgálatot végzünk!

Ez az ún. objektív szemvizsgálat, amit refrakto- vagy kerato-refraktométerrel végzünk. Nem kell megijedni, csak a műszer neve hangzik bizarrul, maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes, nagyon gyors és pontos. Páciensként nincs más dolgod, mint belenézni ebbe a műszerbe, ahol egy kis léggömböt vagy házikót fogsz látni. Semmi ördöngösség. Közben a számítógép figyeli a szemfenékre vetített jel erősségét és megállapítja a fénytörési hiba mértékét. 

3. Meghatározzuk a szemüveg dioptriáját!

Következő lépésben szubjektív eszközök segítségével eldöntheted, hogy számodra melyik a legkényelmesebb korrekció. Ez a szakasz is több lépésből áll. Először mindenféle korrekció nélkül kell egy tábláról olvasni úgy, hogy egyszer az egyik, majd a másik szemet letakarjuk. Majd kipróbáljuk a számítógépes vizsgálat során bemért dioptriákat. Először csak egy-egy szemmel felváltva, majd mindkettővel. Ezt követi az ún. vörös-zöld teszt, aminek segítségével megnézzük a látásélességet. 

A vizsgálat végén már magad is láthatod, hogy melyik számodra a legkomfortosabb dioptria, melyikkel a legkényelmesebb a látás.

4. Jöhet a réslámpa!

Ez a kis eszköz az egyik legfontosabb a vizsgálat során. Ne tévesszen meg a neve, igazából egy biomikroszkópról van szó, ami akár hatvanszoros nagyítást is lehetővé tesz. Hogy miért annyira fontos ez? Így át tudjuk vizsgálni a szem csaknem minden rétegét, beleértve a szemfenéki ereket és magát a szemfeneket is. Csak néhány percet vesz igénybe, viszont nélkülözhetetlen a szemfelszín betegségeinek feltárásához. 

5. Nem maradhat ki a szemfenék vizsgálata sem!

Nagyon lényeges pontja a vizsgálatnak. Így kimutathatóak a látóideg fő károsodásai, mint például a zöldhályog vagy a látóideg gyulladás, fel tudjuk mérni az itt futó erek állapotát, az ideghártya saját betegségeit, a sárgafolt elfajulását stb.. Továbbá az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok megjelenése és lerakódása is intő jel, hiszen pl. a cukorbetegség is okozhatja. 

+1  Szemüvegpróba

Ha már túl vagytok a szemvizsgálaton, akkor végre belevethetitek magatokat a szemüvegpróbába! A Trend Optika üzleteiben rengeteg fazon, szín, forma és márka közül választhattok. Kíváncsiak vagytok, hogy melyek lesznek az őszi-téli szezon meghatározó szemüvegtrendjei? Korábbi cikkünkből kiderül. 
Ne feledjétek, hogy évente egyszer akkor is érdemes szemvizsgálatra menni, ha nincs fennálló szembetegség, vagy akár teljesen panaszmentesek vagytok. Jelentkezzetek be mielőbb a hozzátok legközelebb eső Trend Optika üzletbe!

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése