Korunk népbetegsége, a szemszárazság

Kellemetlen fájó, viszkető érzés, homályos látás, könnyezés. Mintha homok került volna a szembe. Ismerősek ezek a tünetek? Akkor jó eséllyel Önt sem kíméli korunk egyik népbetegsége, a szemszárazság.Hiába gyakori, sokan mégsem szentelnek neki kellő figyelmet. Ezért is választották az idei Látás Hónapja kiemelt témájának. Nézzük, hogy mi állhat kialakulásának hátterében és mit tehetünk ellene!

Miért szárad ki a szem?

A szemszárazság alapja a könnytermelés zavara. A könny, a szem felszínén szétterülve gondoskodik a szem hidratáltságáról és véd a fertőzések ellen is. Könnyből termelődhet vagy túl kevés, vagy nem megfelelő minőségű, ekkor beszélünk a könnytermelés zavaráról. Értelemszerűen, ha ez az első határvonal sérül, szemünk is jobban ki van téve a különböző szembetegségeknek, mint pl. a kötőhártya-, vagy szaruhártya gyulladás, fekély, ami legrosszabb esetben akár vaksághoz is vezethet! Egy szó mint száz, nem csak apró kellemetlenségről van szó, komolyan kell venni a problémát!

Mi áll a szemszárazság hátterében

A száraz szem gyakrabban fordul elő az 50 év felettiek körében. Ekkor már csökken a könnyt termelő mirigyek funkciója, nem tudják 100%-osan ellátni a feladatukat.

Sajnos további belső okok is állhatnak a betegség hátterében (pl. autoimmun betegségek, allergiás kötőhártyagyulladás, szemműtétek, reumatológiai megbetegédesek stb.) Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig járjunk a tünetek végére, mert az átmeneti kellemetlenségnek tűnő zavaró érzés, akár komoly betegségek előfutára is lehet! 

Beszélnünk kell a környezeti okokról is, szerencsére egy kis odafigyeléssel ezek közül néhányat mi magunk is tudjuk befolyásolni:
  • Száraz levegő - a légkondícionáló és a fűtés egyaránt szárítják a levegőt, megfelelő párásítással sokat segíthetünk. 
  • Huzatos, szeles helyen, akár az autóban is gyorsabban kiszárad a szemünk.
  • Az uszodák klóros vize szintén erősen szárítja a szemet. Ne hagyjuk otthon az úszószemüveget!
  • Éjszaka egyeseknek résnyire nyitva marad a szemük, nekik jó megoldás lehet, ha alvómaszkot használnak, így mérsékelve a könny párolgását. 
  • A sok számítógép- vagy tablethasználattól is száraznak érezhetjük a szemünket, bár ez nem a klasszikus értelemben vett szemszárazság, “csak” elfelejtünk pislogni. Korábban cikkünkben összeszedtünk néhány tippet, hogy hogyan minimalizálhatjuk ezeket a kellemetlenségeket.
  • Hosszú távon a tartósítószereket tartalmazó gyógy-szemcseppek használata is száraz szemhez vezet. Segíthet, ha mellette jó minőségű műkönnyet is használunk.

A megoldás: könnypótlás

Az első lépés a könnypótlás, viszont a 0. lépés, hogy már a tünetek kezdeti megjelenésekor felkeressünk egy szemorvost. Amellett, hogy a végére jár, hogy mi áll a betegség hátterében, segít kiválasztani a megfelelő műkönnyet is.  Ma már egyre több olyan műkönny van, ami különféle tápanyagokat és vitaminokakat (glükóz, A-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok) is tartalmaz. Ökölszabályként azt tudjuk ajánlani, hogy válasszunk mindenképp tartósítószer mentes terméket. 

Legyen szó szemszárazságról vagy egyéb szem- és látásproblémáról, a legfontosabb, hogy időben megtegyük az első lépéseket. Mint mindig, itt is könnyebb a megelőzés, mint a kezelés. December 15-ig a Trend Optika üzleteiben továbbra is ingyenes látásvizsgálattal és szemészeti szaktanácsadással várjuk. 

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése