Frame - Fókuszban a művészet - Interjú Kováts Nórival, a Blitz Galéria vezetőjével

Idén nagyon szerencsések vagyunk, mert a Blitz Galéria tavaszi aukciójának támogató partnereként, mi is részesei lehetünk ennek az igazán színes és friss eseménynek. Ebből az apropóból Kováts Nórival, a galéria vezetőjével beszélgettünk.


Trend Optika: Mi a helyzet a fiatalokkal? Mit látnak ők a kortárs művészetben?

Kováts Nóri:
A Blitz Galéria évek óta kortárs művészeti aukciókat rendez. Úgy látom kezd felnőni egy generáció – melyhez én is tartozom egyébként -  akiknek általában a klasszikusok nagy része poros, ismeretlen, idegen világ. Ők a jövő generációja, kortársaink művészete pedig a mi megélt jelenünk része. Ehhez tudunk igazán kapcsolódni, hiszen számunkra ismerős élményekből és élethelyzetekből táplálkozik.

Trend Optika: Mennyire kapcsolódik életstílushoz a kortárs műgyűjtés?

Kováts Nóri:
Hiszek abban, hogy a kortárs művészet szerves részét alkothatja a mindennapjainknak. Kortárs módon öltözködünk, kortárs módon beszélünk, írunk, kortárs zenét hallgatunk – ugyanígy lehet természetes kortárs műtárgyak között élni, hiszen ebben érezhetjük igazán otthon magunkat. Ahogy a legtöbb esetben, itt sem feltétlenül az ár számít.
A kortárs művek gyűjtése a saját jelenükben élők öröme.

Trend Optika: Szerinted mennyi háttértudás kell ahhoz, hogy a művész szemüvegén keresztül látott világ befogadható legyen? Kell egyáltalán?

Kováts Nóri:
A kortárs képzőművészethez mindenkinek lehet kapcsolódási pontja. Izgalmas, friss és jelenkori üzenetei bármilyen nyitott gondolkodású embert megszólítanak.
Természetesen legtöbb esetben nehéz az előítéleteinktől szabadulni, szükség van arra, hogy nyitottan közelítsünk egy-egy alkotáshoz. A művészeknél legjobb esetben a hiteles beszéd a cél. Örömét, fájdalmát, a világról alkotott véleményét szeretné elmondani. Akár irodalom, vers, könyv, film, zene, színház stb. – a lényeg ugyanaz: a jó kortárs művész értünk és hozzánk beszél.
A festészet egy sajátos nyelv, de cseppet sem olyan bonyolult, mint amilyennek sok esetben elsőre látszik. Ugyanúgy képes közölni hangulatot, érzéseket, gondolatokat, mint pl. a zene. Ha nincs előítélet, ha az őszinte kíváncsiság motivál bennünket és nyitottan közelítünk izgalmas párbeszédbe, szellemi kalandba bonyolódhatunk.


Ha Téged is érdekel a kortárs művészet? Gyere el a Blitz Galéria május 17-i aukciójára a MEO-ba!

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése