A legjobb sportszemüvegek 4 ismérve

Rengeteg féle napszemüveggel találkozunk, viszont nem mindegy, milyenbe fektetünk be. Mivel a sportszemüveg elsődleges célja az arc- és szemvédelem, így tetszés alapján nagy hiba választani. De mitől jó egy sportszemüveg?

Könnyen személyre szabható

Mindannyiunk arca, szemüvegviselési szokásai, fültőmagassága más, ezért fontos, hogy korlátlan lehetőségünk legyen testre szabni a szemüveget. Kényelmes, komfortos legyen, ugyanakkor biztonságos és állítható. Figyelnünk kell, hogy a megfelelő sportszemüveg nem szabad, hogy felfeküdjön a szemöldökcsontunkon, orrnyergünkön és/vagy arcunkon (mert bepárásodik és fullasztó érzést kelt). ha az orrnyereg állítható, elkerülhető ez a hiba. A szárvégek formája is fontos tényező: van, aki a fültő után lefele hajlítva használja, van, aki egyenesen szereti hordani. Ha koponyacsontozatunk érzékeny, komfortosabbá és hosszabb ideig kényelmesebbé tehetjük, ha a megfelelő sportszemüveget használjuk a megfelelő formájú szárvégekkel.


Szem- és arcvédelem egyaránt

A sportszemüvegek nem csak a szemet védik, hanem az arcunkat is - legalábbis a jobbak. Ez azért fontos, mert egy erős fizikai behatás esetén (pl. bukás) összetörhet a keret vagy a lencse, ami az egész arcunkat megsértheti erősen. Egy átlagos szemüveg ennek a hatásnak a felénél is eltörhet, azaz érdemes a valóban erős védelmet választani. - természetesen ez sem törhetetlen, de egy átlagos szemüveggel nem érdemes sportolni, ugyanis kisebb baleseteknél is eltörhet azonnal, míg a sportszemüveg többet bír és jobban véd.
A jobb minőségű sportszemüvegek akár magnéziumból, titánból is készülhetnek. Minimális esélye van a törésnek és nehezen deformálódnak. A legtöbb sporthoz ajánlott a sportszemüveg viselése, függetlenül a kockázat nagyságától. - jobb a biztonság, különösen ha a szemünk épségéről van szó, ami nagyon érzékeny és nem a legpótolhatóbb.
A lencsék terén ma már olyan technológia áll rendelkezésünkre, mellyel az UV-sugárzás ellen hatékony védelmet kaphatunk. A lencsék optikai tisztasága, a torzításmentessége vagy az anyaga viszont eltérő lehet, amik viszont nem látható tulajdonságok, pedig egy enyhén torzító lencse már napi néhány órás használat mellett hosszú távon akár erősen és visszavonhatatlanul ronthatja látásunkat. A rossz optika fáradtságérzetet, szemromlást vagy szédülést okozhat, ráadásul terheli a  szemtengelyünket is. Például a kerékpározás során bizonytalanná tehet minket a távolság felmérése során. 

A környezeti tényezők nem számítanak

Egy jó sportszemüvegnek nem akadály a hó, eső, napsütés és semmi más. A legjobb darabok lencséi cserélhetőek. Ködben például ajánlott a sárga lencse, mely nemcsak javítja a kontúrokat, napsütés érzetét keltve javítja közérzetünket és kedvünket is. A rossz látás ma nagyon gyakori, sokan azt hiszik, nekik emiatt nem nyújthat megoldást és védelmet a sportszemüveg, azonban ez nem igaz. A jobb minőségű sportszemüvegek dioptriázási lehetőséget is biztosítanak felhasználójuk számára. Valamint a legtöbb, modern szemüveghez  rendelhetőek alkatrészek vagy újabb lencsék, ezért hosszú távon is kifizetődő, nem kell cserélni évente.

Testmozgás közben is megbízható

Ha a szemüveg gumírozása nem megfelelő, csúszkálhat az izzadtságtól a szemüveg szára a fülünkön vagy az orrnyereg az orrunkon. Ezt nedvességet tapadó gumírozással hárítják el a modern sportszemüvegeknél a vállalatok. - a szárvégeken és az orrnyergen egyaránt.

A sportszemüveg tehát elengedhetetlen azok számára, akik védelmet szeretnének sportolás közben is. Legyen az akár kerékpár vagy síelés, sosem árt az elővigyázatosság, bármikor érhet kellemetlen meglepetés, ami akár az egész életünkre kihat. A védelem mellett pedig kényelmet, jobb látási viszonyokat vagy divatos külsőt varázsolhat nekünk sport közben is.

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése