Digitális életforma - Új kihívások előtt a szemüvegek

Manapság egyre több időt töltünk az elektronikus eszközök előtt, ami nagyon igénybe veszi a szemünket, akár szemüvegesek vagyunk, akár nem. Az okoseszközök megjelenésével a képernyő előtt töltött idő megtöbbszöröződött!
Gondoljuk csak végig egy átlagos fiatal felnőtt napját! Reggel a telefonon beállított ébresztőre ébredünk, majd gyorsan vetünk egy pillantást az üzenetekre, hírekre, esetleg közösségi média profilunkra stb. Majd munkába indulunk, ahol jó eséllyel sokunk 8 órát a számítógép monitorja előtt tölt. Munka után irány haza, jöhet a jól megérdemelt pihenés! Sokan ilyenkor is a képernyő előtt kapcsolódunk ki: megnézünk egy filmet a TV-ben, egy vicces videót a tableten, olvasunk egy könyvet az e-readeren. És akkor még nem említettük, hogy egy nap hányszor vesszük kézbe az okostelefonunkat!


Megváltozott szokások - Élet a digitális eszközökkel

A 21. század abszolút a digitalis eszközök kora, ezzel nem lehet vitába szállni. Az újabb és újabb technikai és elektronikai újdonságok a mindennapjaink részét képezik, aktívan formálják szokásainkat. Ez derült ki az Essilor egyik korábbi kutatásából is:

 • Tanulás, munka és pihenés közben átlagosan 4 különböző digitális eszközt használunk.
 • 3-ból 2 ember naponta használ okostelefont.
 • Az emberek 64%-a minimum 4 órát tölt a számítógép előtt.

Ez az óriási fejlődés feltartóztathatatlan, rengeteg lehetőséggel jár, viszont kihatással van egészségi állapotunkra is.

A digitális lét árnyoldala

A digitális eszközök szinte folyamatos használata rettenetesen megerőlteti a szemünket, befolyásolja a testtartásunkat stb. A Vision Council felmérése alapján a megkérdezettek a következő tünetekre panaszkodtak a digitális eszközök használatával kapcsolatban:

 • szemfáradtság - 32,8%
 • nyak-, váll és hátfájás - 32,6%
 • fejfájás - 24%
 • homályos látás - 23,3%
 • száraz szemek - 22,8%

Legyünk őszinték. A mai modern világban a képernyők és a digitális eszközök kikerülése szinte lehetetlen. Viszont tehetünk ellene, hogy mérsékeljük az ezzel járó negatív hatásokat!

Kép forrása: http://thoughtware.com/breaking-the-state-of-mild-unhappiness/

Új kihívások előtt az optikai ipar

A megváltozott környezet és fogyasztói szokások az optikai ipart is új kihívások elé állítják. A folyamatos fókuszálás és az eszközök közötti gyakori váltogatás megerőlteti a szemünket, szemfáradtsághoz vezet. A másik megoldandó probléma a digitális eszközök által kibocsátott ibolya-kék fény, ami szintén károsítja a szemet, korai szemöregedéshez vezet.
Válaszul az optikai ipar speciális lencsék új generációját fejlesztette ki, amellyel jelentősen csökkenthető a szem igénybevételének a mértéke. Ilyen például az Essilor lencsegyártó Eyezen sorozata, amely komplex megoldásokat kínál az új digitális életforma szemünkre gyakorolt hatásaira. Nem csak szűri a káros kék fényt, hanem az exkluzív technológiának hála segíti a fókuszálást, így szemünk kevésbé fárad.
Ennek a speciális lencsének az előnyei magukért beszélnek!
 1. Csökken  a szemfáradtság, akár hosszabb ideig tartó okokstelefon használat mellett is.
 2. Könnyebb elolvasni a kis méretű karaktereket.
 3. Megmarad a természetes testtartás az okostelefon használata közben is, nem kell közelebb hajolni, hogy el tudjuk olvasni a kisebb betűket is.
 4. Csökken a vakítás.
 5. Javulnak a kontrasztok.
 6. Viselésével megelőzhető a szem korai öregedése. 

Nem csak szemüvegeseknek!

A probléma nem csak a szemüvegviselőket érinti! Mindenki, aki napi több órát tölt különböző monitorok és képernyők előtt saját magán érezheti a modern, digitális életforma negatív hatásait. A megfelelő lencsével viszont hatékonyan szembeszállhatunk velük, jelentősen befolyásolhatjuk közérzetünket, és nem utolsó sorban hatalmas lépést tehetünk szemünk épségének megőrzése érdekében. Ne feledjük, szemünknek is jár a pihenés!


Az Essilor Eyezen lencséi elérhetők a Trend Optika Csoport üzleteiben. Részletekről érdeklődjön kollégáinknál. 


Források:
http://www.eyezenusa.com/content/eyezen/us/en/index.html
http://www.thevisioncouncil.org/sites/default/files/VC_DigitalEyeStrain_Report2015.pdf
http://www.essilor.hu/szemuveglencsek/digitalis%20eszkozok/Lapok/default.aspx 
https://www.youtube.com/watch?v=XE4jteoQ_oE Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése