Szemüveget a szupermarketből?


Első pillantásra kényelmes és gyors alternatívát jelenthetnek az előre gyártott szemüvegek, amik megtalálhatóak a szupermarketekben és drogériákban. Hiszen nem kell mást tenni csak gyorsan lekapni egyet a polcról, és már meg is van oldva a látásprobléma! A valóságban ez azonban egyáltalán nem ennyire egyszerű. Viselésük rövid és hosszú távon egyaránt veszélyeket hordoz magában. Így az elsőre még kényelmesnek bizonyuló opció, hirtelen átfordulhat rendkívül kellemetlen, akár egészségügyi panaszokat is okozó élménnyé. Nézzünk meg néhány érdekes tényt a témában!

Tudta…

...hogy az emberek nagy részének nem egyforma a két szeme, azonban a készen kapható olvasó szemüvegek mindkét oldalán egyforma dioptriájú lencse van, ezért nem jelentenek megfelelő megoldást? Az egyik szemet túl- vagy alulkorrigálják. Az eredmény akár szédülés, émelygés is lehet, nem beszélve arról, hogy mennyire fárasztó az agyunknak ebből az eltérésből fakadó többletmunka!

…hogy az emberek jelentős része összetett látásproblémával rendelkezik, melyek javítására egyáltalán nem alkalmasak a kész szemüvegek? Az előre gyártott szemüveg inkább ront, mint javít a helyzeten. Kinek hiányzik egy kis kettőslátás szédüléssel fűszerezve?

...hogy egy szemüveg fontos optikai jellemzője a két szem fókuszpontjának távolsága? Akkor látunk jól, ha a lencsék középpontja pontosan a pupilláink elé esik. A kész olvasószemüvegek egy átlagos pupillatávolságra készülnek, ezért akiknek ettől eltérő a pupillatávolságuk, azt kifelé vagy befelé kancsalításra kényszerítik. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire kényelmetlen lenne, ha mindenkinek egy átlagméretű cipőt kellene hordani! Nőként például csak 38-as, férfiként csak 42-es cipők lenne elérhető az üzletekben. Kényelmetlen, ugye? Ugyanez a helyzet a szemüvegeknél is. Ráadásul egy nem megfelelő szemüveg hosszabb távú viselése akár térlátási zavart, fejfájást is okozhat.

...hogy a kész olvasószemüvegeket sorozatban gyártják? Nem veszik figyelembe leendő viselőjük egyedi paramétereit, nem jelentenek egyénre szabott megoldást, jó ha egyetlen távolságra éles képet biztosítanak, gyakorlatilag még nagyítónak is gyenge minőségűek.

...hogy a vizsgálat nélkül, próbálgatással kiválasztott kész szemüvegek esetében jellemzően erősebbet választanak az emberek, mint ami indokolt lenne számukra? Ezzel szemben, ha optikában választunk, akkor nagyon pontosan meghatározott dioptriával, korrekcióval ellátott, egyénre szabott szemüveggel távozhatunk majd,

...hogy a kész szemüvegek keretei legtöbb esetben nem javíthatóak, nem lehet bennük lencsét cserélni és alkatrész pótlásuk sem biztosított?

...hogy a kész olvasószemüvegek használati utasításai tiltásokkal van tele? Például, hogy ne használjuk vezetéshez.

Most már tudjuk, hogy milyen egy rossz szemüveg, de vajon milyen az “IGAZI” szemüveg? Cikkünk folytatásából kiderül….

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése