Egy igazi jolly joker: a multifokális lencseSokan vannak, akik tartanak a multifokális vagy más néven a progresszív lencséktől és inkább cserélgetnek egy rövidlátó és egy távollátó szemüveget, vagy maradnak a régi jól bevált bifokális lencséknél. Pedig a mai széles spektrumú multifokális lencsék a modern lencsegyártás csúcstermékei közé tartoznak! Teljesen személyre szabottan, az egyedi igényeknek megfelelően kialakíthatók. Nincs két egyforma szem, nincs két egyforma lencse sem.

De mi az a multifokális lencse?

A kor előrehaladtával a szem természetes munkavégző képessége csökken. Egyszercsak azt vesszük észre, hogy összefolynak olvasás közben a betűk, egyre messzebb kell tartani a telefont, mígnem már arra leszünk figyelmesek, hogy túl rövid lett a karunk. Ráadásul a távolabbi tárgyak kontúrjai is kevésbé élesek, az arcok elmosódottak. Se közelre, se távolra nem az igazi már a látásunk.
Ekkor kerül képbe a multifokális szemüveglencse! A mai széles spektrumú multifokális szemüveglencsék átveszik a szem természetes munkavégző képességét, viselőjük pedig ismét visszanyerheti a természetes éleslátás élményét.
A progresszív lencsék mindig a látási távolságnak megfelelő törőértékkel segítik a szemet, a lencse dioptriája a nézési távolsággal változik. Azaz közelre és távolra nézés esetén is tökéletesen éles lesz a kép.
A kép forrása: http://www.variluxusa.com/content/varilux/us/en/lens-designs.html

Nézzük meg közelebbről!

Ezek a speciális lencsék több látómezőből állnak: rendelkeznek egy a hosszabb nézést szolgáló távoli látómezővel és egy közeli látómezővel is. A két dioptria között egy ún. látócsatorna kerül kialakításra, aminek hála a közbenső tárgyakat is tökéletesen láthatjuk. A lencsék finom átmenete garantálja a zavartalan látást.


De melyiket válasszuk?

A megfelelő lencse és szemüveg kiválasztás nem egyszerű feladat. Rengeteg szempontot figyelembe kell venni. Első lépés, hogy felmérjük, hogy mihez is szeretnénk használni a szemüveget. Számítógéphez, képernyő előtti munkához? Vezetéshez? És még sorolhatnánk.
Ráadásul nem feledkezhetünk meg a lencse bevonatáról sem! UV-szűrő, kékfény-szűrő, portaszító, vízlepergető stb.. A lehetőségek tárháza hatalmas. Mindenképp kérjük szakértő segítségét, hogy megtaláljuk az egyéni igényeinknek megfelelő lencsét.


A video forrása: http://www.variluxusa.com/content/varilux/us/en/lens-designs.html

Tanuljuk meg használni!

Ha megvan a megfelelő lencse, már fél siker! Viszont a szemüveg is egy eszköz, el kell sajátítani a használatát, és a megfelelő komfort eléréséhez bizony időre van szükség. Van akinek elég egy óra megszokni az új progresszív lencséjét, másnak viszont akár több hetet is igénybe vehet. a  Ráadásul egy multifokális szemüveg esetében még több mindent meg kell a szemüveg viselőjének és a szemének tanulnia! A lencsébe csiszolt különböző dioptriák miatt máshogy látunk, ha a lencse alsó, középső vagy felső részén nézünk át. Egy szó mint száz, legyünk türelmesek, viseljük állandóan a szemüveget és semmi esetre ne cserélgessük a korábbival!
Nem mindig egyszerű, de az éleslátás szabadságának a visszanyerése megéri a kitartást.

Trend Optika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése